Als de Oostvaardersdijk kon lullen

Deeltje uit het boek: 'Als de Oostvaardersdijk kon lullen'.
80 Lelystedelingen vertellen hun verhaal uit de dagelijkse reis van Lelystad-Amsterdam v.v. met de bus over de Oostvaardersdijk.
Burgemeester Horselenberg schrijft in haar voorwoord:
'Dit boek is een aanvulling op de geschiedenis van Lelystad.'

De man van twee stoelen verder is inmiddels in slaap gevallen, zijn linker voet hangt half boven het middenpad. Plotseling valt zijn sandaal van zijn voet op het middenpad. Hans kijkt ons aan en lacht. ‘Geintje’ zegt hij. Hij kruipt ineengedoken een stukje over het pad, pakt de sandaal op en legt hem boven de man in het bagagerek. We weten nog niet waarom maar we genieten nu al. Door de warmte in de bus gebeurt er verder niet zoveel.
We hobbelen door richting Lelystad. En iedereen die wel eens in die tijd met de bus mee ging over de Oostvaardersdijk weet dat je wakker geschud wordt voor de sluis van Lelystad Haven. Er zit daar een bobbel in de weg die de bus bijna optilt en omver gooit lijkt het wel als je slaapt. De wekker wordt de bobbel door sommigen genoemd. Iedereen schrikt in één keer wakker. Dat moet, want de eerste haltes Lelystad zitten er aan te komen.
Zo ook de man twee stoelen voor ons. Hij gaapt, rekt zich uit en wrijft zich nog eens flink in de ogen. En terwijl hij wat rechterop gaat zitten, ontdekt hij dat er een slipper aan zijn linker voet ontbreekt. Hij kijkt op de grond om zich heen, maar helaas daar ligt niets. Hij kijkt onder zijn stoel en onder die van zijn voorpassagier. Nog steeds niets te vinden. De bus rijdt ondertussen Lelystad in. Ik zie dat de man toch lichtelijk ongerust wordt. Hij kijkt wat verward in het rond en naar buiten. Waarschijnlijk moet hij er bij de volgende halte uit want hij begint nu te stressen. Hij valt op de knieën en kruipt over het middenpad naar voren tot aan de chauffeur. De bus stopt bij de halte en laat wat mensen uitstappen. De man draait zich om bij de chauffeur en kruipt weer zoekend onder de stoelen terug naar achteren. Hij komt overeind en zegt met een beteuterd gezicht: ‘Ik snap er geen snars van’.
‘Wat is het probleem?’ vraagt Hans. ‘Ik begrijp het niet’ antwoordt de man nogmaals ‘ik ben mijn sandaal van mijn voet verloren, maar kan hem nergens meer vinden. Daardoor heb ik ook nog mijn halte gemist.’ Hans kijkt de man aan en zegt zonder blikken of blozen: ‘Ach meneer, neemt u mij niet kwalijk. Ik heb uw sandaal boven op het bagagerek gelegd opdat u hem niet kwijt zou raken.’ De man valt stil, kijkt naar boven en daarna Hans weer aan en weet niet of hij hem nou moet bedanken of vreselijk kwaad moet zijn. De man pakt zijn sandaal van het bagagerek en bij de eerst volgende halte springt hij de bus uit.
Op dat moment barsten wij achter in de bus van het lachen uit. De nog andere aanwezige passagiers begrijpen er niets van. Ik denk: Heb weer een mooi verhaal om thuis onder het eten te vertellen.
______

Kempenaar 2644
8231 CL Lelystad
Plan je route